Ξηροφθαλμία και οθόνες

Ξηροφθαλμία και οθόνες

Ξηροφθαλμία και οθόνες

Πώς επηρεάζονται τα μάτια σας

Δεν είναι τυχαίο που μετά από μια γεμάτη ημέρα δουλεύοντας σε υπολογιστή, βιώνετε επώδυνες επιπτώσεις στα μάτια σας.

Αν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, που δουλεύουν με λάπτοπ ή υπολογιστή, λογικά τα μάτια σας είναι διαρκώς εκτεθειμένα σε μια οθόνη για μεγάλο μέρος της ημέρας. Και όχι μόνο λόγω δουλειάς, αλλά πιθανότατα κοιτάτε μια οθόνη, είτε του κινητού, είτε του tablet είτε της τηλεόρασης, και στον ελεύθερο σας χρόνο. Σύμφωνα με μια πρόσφατη αμερικανική έρευνα, σχεδόν το 60% του αμερικανικού πληθυσμού ασχολείται τουλάχιστον για 5 ώρες κάθε μέρα με μια ψηφιακή συσκευή. Όλες αυτές οι ώρες που ξοδεύονται μπροστά σε μια οθόνη, προκαλούν ξηροφθαλμία και ερεθισμό στα μάτια.

Πώς επηρεάζει η οθόνη την όρασή σας

Τα μάτια πρέπει να είναι ενυδατωμένα για να παραμένουν υγιή. Συνήθως, οι άνθρωποι ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρά τους κάθε 10 δευτερόλεπτα περίπου. Όταν ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας, αυτά απελευθερώνουν μικρή ποσότητα δακρύων που καλύπτουν την επιφάνειά τους και τα ενυδατώνουν. Όταν κοιτάτε το κινητό, το tablet ή την τηλεόραση, ανοιγοκλείνετε λιγότερο τα μάτια σας, με αποτέλεσμα να ξηραίνονται.

Τα δάκρυά σας, δεν αποτελούνται μόνο από νερό, αλλά και από βλέννες και λιπίδια. Και οι 3 ουσίες είναι απαραίτητες για να διατηρούν τα μάτια σας ενυδατωμένα και υγιή.

Η πολύωρη χρήση υπολογιστή μπορεί να αλλοιώσει την σύσταση των δακρύων σας, όπως η μειωμένη παραγωγή βλέννας ή λιπιδίων.

Παρόλο που οι πιθανότητες να αναπτύξετε ξηροφθαλμία αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, μια έρευνα του 2016 βρήκε ότι τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο με το κινητό τους, και λιγότερο έξω, παρουσίαζαν συμπτώματα ξηροφθαλμίας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τις οθόνες, λόγω της φύσης της δουλειάς σας, τότε δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές:

Ακολουθήστε τον κανόνα 20/20/20. Κάντε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων από την οθόνη κάθε 20 λεπτά, εστιάζοντας σε κάτι που βρίσκεται 20 και παραπάνω μέτρα μακριά. Βάλτε μια ειδοποίηση στο κινητό σας για να μην το ξεχνάτε.

Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρα. Βοηθάει στην σωστή ισορροπία υγρασίας και ξηρασίας στον αέρα ώστε να μην επηρεάζονται τα μάτια σας.

Ανοιγοκλείστε τα μάτια σας. Προσπαθήστε να τα ανοιγοκλείνετε πιο συχνά.

Κρατήστε απόσταση από την οθόνη. Η οθόνη του λάπτοπ πρέπει να βρίσκεται σε ίση απόσταση με τα τεντωμένα σας χέρια. Επίσης, προσοχή και στα smartphones, που συνηθίζετε να τα κρατάτε πολύ κοντά στα μάτια σας. Πρέπει να αφήνετε μια απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου.

Μεγαλώστε τις γραμματοσειρές. Το να προσπαθείτε να διαβάζετε μικρά γραμματάκια, δεν είναι και ό,τι πιο ξεκούραστο για τα μάτια σας. Μεγαλώστε τα γράμματα ώστε να διαβάζετε με μεγαλύτερη ευκολία από απόσταση.

Ρυθμίστε σωστά τον φωτισμό. Ο φωτισμός του δωματίου παίζει σημαντικό ρόλο στην κούραση των ματιών σας. Προσπαθήστε ώστε το φως να μην αντανακλάται απευθείας στην οθόνη του υπολογιστή για να αποφύγετε τις έντονες λάμψεις, ενώ καλό είναι να έχετε κλειστές τις κουρτίνες των παραθύρων. Ιδανικά, πρέπει να αντικαταστήσετε τις κίτρινες λάμπες με πιο ήπια χρώματα. Αν μετά από όλα αυτά ακόμα σας κουράζει το φως, δοκιμάστε ένα φίλτρο για την οθόνη.

Τοποθετήστε συχνά τεχνητά δάκρυα Βοηθούν σε μεγάλο βαθμό την ενυδάτωση των ματιών σας. Εφαρμόστε 2-3 φορές την ημέρα ή όποτε αισθάνεστε τα μάτια σας κουρασμένα.

Πίνετε πολύ νερό. 8-10 ποτήρια την ημέρα είναι αρκετά για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Μην καπνίζετε. Ο καπνός των τσιγάρων ερεθίζει τα μάτια, χειροτερεύοντας τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας. Άλλος ένας λόγος να κόψετε το κάπνισμα.